Lexus är vår första Breton men definitivt inte den sista, hon - Eier säger min son. Den lilla damen Eier marken som hon jagar på. 2005 var Lexus år, i vår flock

Lexus krossade bäcken samt att höften lossnade i slutet av april 2007 ( efter en olycka), två operationer och en lyckad rehalebetering så kunde hon gå på jakt och starta på jaktprov, vid provet på Långtora tog hon 2 x 2 elitklass. Hon äger marken den lilla damen, sorgligt så har höften lossnat igen, dags för en ny höftkula, så vi får se hur det går med min lilla dam. Operation någon gång under november.

Lexus föddes den 21 dec 2004. Redan vid 11 veckor så fick hon följa med upp till Per Arne Bush i Gudbransdalen. Då det fanns många unghundar som skulle tränas i uppflog och skott. Hon fick vara med mest på skoj men redan då kunde man märka att den tjejen inte går av för hackor. Strama stånd och frejdiga eftergångar.

Lexus är sonens hund. All lydnads träning har han gjort. Hon är den enda hunden som kan sitt och ligg. Resten av hundarna lär sig bara sitt. I augusti 2005 så var det dags att starta på prov i Meråker. Då skulle de irländska settrarna bevisa vad de kunde (Epixe´, Enchilladas, Escargo´) .

– Mamma Lexus måste också starta, lät det från morgon till kväll från Eskil. Varför får inte Lexus starta? Till slut så svarade jag -Hon får väl följa med. Meråkerprovet bjöd på fint väder, många chanser på fågel och trevliga domare. Det var unghundarna Epixe, Escargo och Enchilladas som skulle visa upp sig. Det blev inte så mycket med det. Söndagen kom och ännu ingen hund till premie . Har man lovat så har man.

Lexus den lilla bretonen släpptes, ” Hon går i fin fart och stil og aktion et noe trångt sök senare två starka markeringar utan resultat, senare en stökk helt rolig. Justerar sig stånd rolig i oppflukt og skott.” 3-4-4-6-2-3-4. Domare Kjell Wiik 22-08-05. 3 UK Diplom och pris till Sonen.

Hennes förmåga att finna fågel kom hon att bevisa många gånger under hösten. Unghundar som inte har fyllt året brukar jag inte jaga med utan det kan man vänta med. Men med Lexus så är det annorlunda, jag har skjutit fasan och rapphöns över henne innan hon ens var 10 månader. (Jag är definitivt inte en bra skytt). Det hör inte till vanligheterna att fågeln faller död ner, då jag oftast tänker mer på hundarna än att träffa fågeln. Men med Lexus är det annorlunda, jag träffar fåglarna. Hennes förmåga att inte missbruka fågelchanserna samt att hon är precis på fågel och inga eftergångar. Lexus fick fortsätta att starta på prov, den 2 oktober så fick hon starta i Ökl på fältprov.

” Jagar i mycket bra fart och stil, utnyttjar vinden väl med korrekta vändningar. Fattarn stramt stånd på andra sidan ett vattenfyllt djupt dike. Vi är tvungna att gå en omväg för att komma upp till Lexus. Rapphönan flyger och Lexus sätter sig. Hon är helt lugn i flog och skott. Lexus får vänta en god stund tills vi gått runt diket. Hon tar två slag över fältet, återkallas . Får en utlagd apportfågel som apporteras korrekt till förarens hand. Har ett påpassligt stånd som jag ber skytt och förare att avveckla. Svårt för skytten som gör det bra, likaså Lexus. Provtid 60 min. 2 stånd, 2 apport. 1:a Ökl Domare Lars Olander , Fjällskär.
Hon avslutar säsongen med att ta ett 1 Ukl Lavland Trögstad.
”Startar i god fart och stil og aktion. Dekker terrengen gott med god kontakt med förare . Stand går villigt fram på förarns order och reiser presist fasan og är helt rolig i upflog oskudd. Går nu i ett mycket godt sök. Stand reiser villig og presist på order, rolig i uppflog og skuddutreder godt . Fortsetter sitt mycket goda sök. Hon fortsätter godt. En mycket god viltfinner og sökare som idag får 1 UK. Bård Berntsen. 6-11-05.

År 2006
"Vilket år det blev till slut! Lexus fortsatte sina framgångar under 2006, med att börja på vinterfjället med 2;a ukl och 3:e ukl. När det är som vackrast, höstfjäll i augusti, Kongsvold så lyckades hon med ett 2:a pris i Ukl. Hon har varit fantastisk på alla typer av mark, fjäll såsom fält, alla sorters fåglar har kommit i säcken, ripa, morkulla, rapphöns och fasan. Hon äger marken med sin reviering, förmåga att sköta fåglarna och viljan att vara med mig. Vad ska jag säga, någon gång under hösten, kanske var det efter andra löpet eller annars var det morkullan men något förändrades, och efter den dagen så går hon på gränsen av självständighet, vilket har gett henne 1:a Ukl och 1:a Elitklass. Vilken höst, Lexus du ”äger” marken under dig. Provet i Berga, var en stor upplevelse, sent på säsongen med en breton som är helt ur hand. Första provdagen var på Lördagen, vilket var snabbt avklarat för Lexus och mig, Lexus var för självständig och följde upp med att avsluta dagen med en makalös eftergång. Det blev en lugn kväll som avslutades med att Lexus lovade att inte gå efter i uppflog med ett krav att jag inte fick vissla på henne eftersom det skulle kunna avslöja hennes små hyss.. -Jag är en självständig breton, pilliluttan dig, viskade hon innan hon föll i sömn på min kudde.


Söndag morgon, dags för en ny chans för Lexus. Hon gick och gick ( lite på gränsen), först då slår det mig att hon inte har apporterat fasan!!! Herregud, varför har man inte förberett Lexus på fasan. Hjärnan arbeter, finns det rapphöns? Vad apporterade hon sist? När man förstår att det endast finns fasaner och att hon apporterade en morkulla sist, så finns det två alternativ, ge upp eller lita på hunden. Man kan hoppas att skytten träffar så att det i alla fall är en varm fasan. Hon står, bom, fasan läggs ut, bakom en rishög. Lexus tar den och levererar den i ett fast fint grepp. Helt plötsligt så är man med igen. Vi fortsätter , Lexus är nu helt ur hand. Ut över en ”grön stubb” en visselsignal, inte ens att stumpen hennes rystar till, Domaren säger att vi ska jaga av marken mot ån. Löften är löften även om det så är till en envis breton. Vänder ryggen till henne och korsar fingrarna, vänd Lexus, som i ett under vänder hon nittiograder mot ån , och borta blir hon, bland vass och gräs. ( en bra bit utanför anvisad mark)

Högt gräs kan vara till både fördel och nackdel. Till slut efter de längsta minuterna i mitt liv kommer vi fram till Lexus som finns i ett vackert stramt stånd, resning och det ända man tänker på är ” bom”. Det blev en bra träff med en fasan som packade ihop. En gång men två gånger- Lexus klarade uppgiften galant.
Berga , Fält, Sverige 20061112
Går med mkt bra fart och utmärkt stil i ett väl anlagt sök, anpassar söket utmärkt efter markterräng. Stånd, bra resning, lugn i flog och skott, gör en bra apport på utlagd fågel.(fasan) I senare släpp stånd bra resning helt lugn i flog och skott och fall. Gör en bra apport på den fällda fågeln.(fasan) En mycket bra tik som idag välförtjänar sitt 1 pris Elitklass.>Talkritik:Jaktlust 5, Fart 5, Stil 6, Självständighet 6, Söksbredd 4, reviering 4, samarbete 4. Domare Lars Thulin

 

Det jag kommer att arbeta med under 2007 blir att stärka hennes självständighet, för att förhoppningsvis få en större söksbredd och en mer fartfylld aktion.


Kritik, Trögstad, Lavland Norge 20061106
Startar i god fart, fin stil och aktion. Dekker terrengen godt, i god kontakt med förare. Stand,går villigt på reser precist fasan och helt rolig i oppflukt og skott. Helt rolig. Går nu i ett meget godt sök. Stånd, reser villigt och presist på order, rolig i oppflukt og skott,utreder gott. Fortsätter sitt meget goda sök och jakter godt. En meget god viltfinnare och sökare som i dag får 1 UKL. Talkritik:5,6.5,6,4,4,4,



Det är sant
Det här är en fantastisk historia som börjar 2007, en vacker vårdag i april. Den dagen var inte som alla andra dagar utan det var den dagen en bil körde på Bijan´s Lexus. Hon krossade bäcken och två höftledskulor slets loss ur bäckenet. Min lilla söta dam endast några år, vilket beslut ska man ta, avliva eller lappa ihop.På regionsjukhuset i Strömsholm beslutade vi att operera och rehabilitera henne. Man spikade ihop bäckenet med en järnplåt och skapade artificiella ledband. Efter det följde en lång och tuff tid för Lexus, inga promenader, instängd i bur 24 timmar för att inte fel belasta benet. Det vi gjorde var att gå på bassängträning tre gånger i veckan i 4 månader. I augusti  kunde hon för första gången få springa lös, vilken lycka, det var verkligen värt att kämpa på under hela den här tiden.

 Sommaren gick, hösten kom med sina praktfulla färger, hon fick vara med på jakt och hon lyckades på sina två jaktprovs starter plocka 2 x 2 elitklass på Långtora.
Vinter kom tidigt det året , jag tror det var i oktober den första snön kom till Sundsvall. En morgon inte olik någon annan morgon så släpptes hundarna ut på tomten, blixthalka efter en kall natt. Lilla söta Lexus springer ut och halkar på isen, ett hjärtskärande skrik hörs. Vänster höftkula har ramlat ut ur bäckenet.

 Ilfart till Strömsholm, många frågor bultar i huvudet, orkar vi igen, operation, rehabilitering, resor mm. På Strömsholm träffar vi Ole Frykman som berättar att vi bör pröva något nytt, så att det inte ska kunna uppstå igen att höftkulan ramlar ur sitt läge. Det han vill pröva är att ta bort höftkulan.

 - När det gäller den kirurgiska tekniken bygger den på att kroppen, efter avlägsnandet av höftledskulan, bildar en bindvävs/broskplatta mellan lårbenet och ledskålen och funktionen blir en glidled istället för en kulled. För att uppnå detta måste man nå leden genom att kirurgiskt dela mellan musklerna och öppna ledkapseln. Ledhuvudet avlägsnas därefter i en bestämd vinkel mot lårbensaxeln. Efter detta sys ledkapseln fast bakom lårbenet, dvs mellan sågytan på lårbenet och ledskålen i bäckenet. Detta ger en "polstring" och en stimulering till utveckling av bindvävsplattan.


Efter operation är träning oerhört viktigt. Berättar Ole Frykman

 Dags igen för en operation, avlägsnade av höftkula, med efterföljande rehabilitering.  4 månaders simträning 3 gånger i veckan, gissa om hon är värd sin vikt i guld.
Tack vare Anki på Djur och Natur, hundsim  i Timrå friskförklaras hon  våren 2008 och jag parade henne med danska Jack och hon fick sju valpar. En av dessa är Red Garlic´s Klimp som blev 2009 årets unghund.

Lexus är damen som äger världen, 2009 var det dags igen att starta på jaktprov. Vi startade på jaktprovet i Dylta Bruk, hon gick och gick och tilldelas en välförtjänt 2:a pris i elitklass. Idag går hon med samma vackra steg, det finns ingen obalans eller hälta.


2009/10 var i Klimpfjäll under 14 dagar, varje dag så var vi ute på fjället och jagade, hon var otröttlig i den djupa snön, dag ut och dag in med samma tempo. Det var ingen hälta eller att hon inte orkade gå, utan tvekan var hon den som gick hårdast, längst och flest dagar. Då ska man vara medveten om att konkurrensen är stor, både med Irsk setter och pointer.

2010 parades hon med den vinstrika Suhleygan Spey, en fantastisk hanhund som jag har haft tillfälle att se som unghund, VK-hund, fart, stil, och viltbehandling är på topp. Det föddes 7 valpar i Q-kullen. Spey är en hanhund som bör få fler valpar, han har ett diskvalicerat utställningsfel, en vit fläck på örat, alla valparna föddes utan vit på örat. Dessa tror jag att vi i framtiden kommer att få höra talas om, ett flertal av dessa var på jakt underhösten.

2011 så startade vi igen på jaktprov, en vacker höstdag, hon tog ett stramt stånd mot en granremiss, följde löpan djervt och precist, ipp för en kulle, domaren och jag sprang efter, tyvärr så såg inte dommaren fasanen, i sitt andra släpp fattar damen ett vackert stånd i skogskanten, förbi susar en weimaren i 40 kilo klassen och tar upp Lexus ena fågel mitt framför ögonen på henne, den lilla damen tar ett par steg och ställer sig i ett nytt stramt stånd , och får reisnings order och reser en singelhöna mitt framför nosen, komplett i ro. Sen fortsätter vi och lexus försvinner in i grannarna och blir borta större delen av släppet, kommer tillbaka till kopplingen och tilldelas ett 2:a pris i AK.

 Lexus kan verkligen njuta av livet, ligga  som en groda, hoppar upp på mig och fortfarande  stå kvar med bakbenen på marken. Om man inte vet att hon har gjort dessa operationer så kan man inte tro att det är sant!

Tack till regionsjukhuset Strömsholm, Ole Frykman, Anki på Djur och Natur.

 

 
 
Kennel Red Garlic ~ Agneta Andersson ~ Bosjövägen 19 ~ 711 72  Vedevåg ~ Telefon:  0581-26650 ~ Mobil:  073-0412141
agneta.andersson@redgarlic.se ~ www.redgarlic.se